Bebeğiniz 6 aylık olduğunda artık katı gıda ile tanışma vakti gelmiştir. bebeğiniz büyümüştür ve sofraya oturması ile birlikte daha çok sosyalleşecek ve ev halkıyla daha farklı zamanlar geçirecektir.
Ömer çağan 6 aylık olduğunda çok heyecanlanmıştım. bizim için yeni bir dönem başlamıştı. ve herkesten yeme sorunları ile ilgili problemler duyduğumdan beni azıcık bir telaşta sarmıştı aslında. ya sevmezse ???
onu sandalyesine oturtup cam rendeden geçirdiğim elma püresini beslediğim günü ve anı hiç unutmayacağım. baba fotoğraf makinası ile çekim derdinde ben ömer çağan ın yüzüne bakıyorum. evet sevdi biraz suratını ekşitti ama merakta ediyor. taze anne baba halleri gülüyorum şimdilerde :)
ilk geçiş dönemi tadımlık tabii. 1 çay kaşığı ile başlayıp yavaş yavaş arttırmak gerekli. öğünler yavaş yavaş oturuyor. her hafta yeni bir öğün ekliyorsunuz. sonra düzen kendiliğinden geliyor zaten. rahat olmak sevmediği gıdayı 1 hafta sonra yeniden denemek istemediği noktada bebeği zorlamamak önemli.
bebekler için bütün mesele yutma becerisi. yutmayıp diliyle dışarı ittiriyorsa moral bozmayın. sakince birkaç kere daha teklif edin. istemiyorsa ısrarcı olmayın. siz yerken merakla bakıyor ve istiyor olabilir. ama katı gıdaya alışması için zamana ihtiyacı vardır ve unutmayın bebekler taklit ederek öğrenir. siz yemek yerken sizi dikkatle izlemesinin bir nedeni de budur.
peki ama nasıl olmalı? bebeklerin ilk 6 ay tek gıdası anne sütüdür. anne sütü yoksa formül mamadır. daha erken katı gıda ile tanıştırdığınız bebeğinize fayda değil zarar veririsiniz. neden mi? sindirim sistemi henüz bu beisnler için hazır değildir ve verdiğiniz gıdaları sindirip faydalarından yararlanamaz.
6 aylık olduğunda yavaş yavaş bir iki kaşık vererek bebeğinizi yeni besinlerle tanıştırmalısınız. peki ama ne zaman öğüne geçilecek derseniz? aslında buna bebeğiniz karar veriyor. unutmayın 1 yaşına kadar temel gıda hala anne sütüdür. ek gıda adı üstünde ektir ve tamamlayıcıdır. biz de 8 aylık olduğunda tam öğün dönemine geçişi yapmıştık. şimdilerde bu düzen iyice oturdu.
peki bebeğinizin katı gıdaya hazır olduğunu nasıl anlarsınız?
- destekli de olsa oturabiliyor olmalıdır.
- başını kontrol edebilmeli
- sofrada ki yiyecekler ile ilgileniyorsa
- verdiğiniz yiyeceği yutmasa da tükürmüyorsa
- doğum kilosunun iki katına ulaştıysa hazırdır demektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder