Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

21 Tem 2014

BABA ve OĞUL Gelişimde Babanın Önemi...

Çocuğun hayatındaki en önemli kişi annesidir.
Onu besleyen büyüten can veren kişidir. Doğduğunda annesinin kokusunu sesini bilir.
Dünyaya gözlerini ilk açtığında da annesini görür. Aralarındaki bu fiziksel bağ gün geçtikçe güçlenirken duygusal bağ da kurmaya başlarlar. Duygusal bağları da günden güne artar.

Küçük bebeğin ilk günler ne işe yaradığını anlayamadığı birde bir adam vardır. Her zaman göremez bu adamı. Adam bir gider bir gelir. Ama sever adam onu hisseder bebek bunu. Bu arada bebek adamı izlerken uzaktan adamda bu ufaklığı izlemeye başlar. 

Bebek büyüdükçe çevresiyle daha çok ilgilenmeye başlar ve annesine olan bağımlılığı gün geçtikçe azalır. Çevresiyle ilgilendikçe hep bu adamı görmeye başlar. Adam sarar onu ama annesi gibi değil. Adam tedirgin,sütte vermiyor ama ensesini kollarını öper,okşar koklar.

Günler geçtikçe tanımak ister bebek bu adamı. Eve geldiği saatleri öğrenir. Biraz geçikince huysuzlanıp ağlamaya başlar. Adına BABA dendiğini öğrenir. Tamam seviyorum seni bakışları atmaya başlar. Bebeğin anneye olan fiziksel ihtiyacı azalır, baba ile daha çok zaman geçirmeye başlarlar. Bebek emeklemeye başladığında artık baba vardır. Anne besleyen uyutan can veren, baba arkadaştır,modeldir. Aynaya baktıklarında birbirlerini görürler.

Yeni hayat şartları aileleri küçülttü. Hepimiz anne baba çocuktan oluşan çekirdek ailelere sahibiz. Karı koca iş bölümü yapar oldu. Baba da geçmişe göre çok değişti. Çocuklarına mesafeli,korkulan,evdeki olaylardan haberi olmayan baba yok artık. Onun yerine, yumuşak bir baba geldi. Çocuk babasından korkmak istemiyor onunla zaman geçirip oynamak istiyor. Çocuk için baba farklı bir yerdedir. Kahramandır.

Birçok araştırmaya göre çocuğun geleceğini babanın davranışları çok fazla etkilemektedir. Özellikle cinsel kimlik kazanmasında babanın görevi çok hassastır. Özellikle erkek çocuk için baba iyi bir rol model olmalıdır. Araştırma sonuçlarına göre,

Baba çocuğun kişiliğini etkiliyor
Baba çocuğun zeka gelişimini etkiliyor
Baba çocuğun cinsel gelişimini doğrudan etkiliyor
Baba disipline etmek usunda anne ile aynı dili konuşmalı

Ayrıca bazı araştırma sonuçları oldukça düşündürücü,

Babasız çocuklar daha sık hasta oluyor
Babasız çocuklar suç makinesi haline geliyor.

Evet bebeğe hayatı anne veriyor. Hamile kaldığım andan itibaren Ömer çağanı düşünüyorum. Onun sağlıklı olması iyi yetişmesi için herşeyi düşünüyorum. Annesiyle büyümesi gerektiğine inanıyorum. Ama biliyorum ki BABA da çok önemli.

Ömer çağanın babası ilk günden oğlu ile bağ kurmaya hazırdı. Doğum sırasında yanımdaydı. Ilk doğduğunda göğsüne alıp uyuttu. Banyosunda hep yanıbaşımızdaydı. Başlarda ben süt verendim. Küçücük bebek sadece beni biliyordu ama keşfetmeye başladığında babaya olan düşkünlüğü de artmaya başladı. Bakalım daha da büyüdüğünde ne olacak.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder