Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

20 Şub 2014

Gebelik (Hamilelik) Döneminde Beslenme

Gebelik döneminde anne adayının en önem vermesi gereken konu beslenmesidir. içinizde büyüttüğünüz bebeğinizin sağlıklı gelişebilmesi için onu en iyi şekilde hayata hazırlayabilmek için bu konuya çok dikkat etmeniz gerekir. ben tüm hamileliğim süresince bu konuda çok disiplinli davrandım. tam bir kahve tiryakisiydim kahvesiz güne başlayamayan ben ağzıma kahve koymadım ve emzirme döneminde olduğumdan bu durum hala bu şekilde devam ediyor. bu ballı mucizeler herşeye değer.

Bu yazımda size öncelikle gebelik süresince uzak durulması gereken yiyeceklerden bahsedeceğim sonrasında da sağlıklı beslenmenin nasıl olması gerektiğine değineceğim. gebelik süresince sigara ve alkolden kesinlikle uzak duruyoruz.

Pastörize olmamış yiyecekler : pastörize edilmemeiş süt ve süt ürünlerinden hamilelik süresince uzak durmak gerekmektedir. bu gıdalarda bulunan bakteri düşük ve erken doğuma neden olmaktadır.

Az Pişmiş yada Çiğ Et  : az pişmiş yada çiğ etlerden de bu dönemde uzak duruyoruz. etlerin iyi pişirilmiş olmasına önem veriyoruz sucuk salam sosis gibi şarküteri ürünlerinden uzak durmalıyız. çok canınız çektiryse çok az miktarda çok iyi pişirerek tüketmeniz gerekir.
çiğ ette bulunan taksoplazma adında parazit bebekte anomalilere ve düşüklere neden olabiliyor. gebe kaldığınızda doktorunuz size bu testi de yapacaktır.

Pişmemiş Balık  :  gebelik süresince deniz ürünlerinden yalnızca balığı tüketebiliyoruz. diğer deniz ürünleri zehirenmeye sebep olabilmektedir. balığıda iyi pişmiş tüketmek gerekmekte. mevsim balıkları tercih edilmeli ve yüksek civa içeren balıklardan uzak durulmalı.

Az Pişmiş Yumurta: gebelik süresince yumurta tüketimi çok önemli. hergün tüketilmesi gerekiyor. içerisindeki protein bebek gelişi için çok değerli ancak az pişmiş yumurta içerisindeki bakteriler nedeniyle yine zehirlenmeye sebep olabilmektedir.

Kafein ve Siyah Çay: kahve ve gazlı içeçekler içerdikleri kafein nedeniyle tüketilmemesi gerekenler arasındadır. kafein erken doğuma düşük doğum ağırlığına neden olabiliyor. ayrıca yapılan bazı araştırmalarda bebeğin zeka gelişimin de de olumsuz rolü olduğunun görüldüğü bildirilmektedir. siyah çay fazla tüketildiğinde demir eksikliğine neden olabilmektedir. çok canınız çekiyorsa az sıklıkla çok açık ve limonlu olarak tüketiniz.

Hazır Meyve Suları: hazır meyve suları çok yüksek oranda şeker içerir. tüketmeyin.

Bitki Çayları:  ıhlamur ve rezene dışında bitki çayı tüketmemekte yarar var. özellikle adaçayından uzak durmak gerekiyor

Diyet ürünleri: fazla kilo alımı nedeniyle hamileliğiniz süresince diyet ürünlere yönelmek isteyebilirsiniz. ancak uzmanlar bu ürünlerin içerisinde bulunan katkı maddelerinin bebeğe ve anneye zararlı olduğunu söylemektedirler.


Tüm uzak durulması gereken yiyeceklere değindikten sonra gelelim bu dönemde nasıl bir beslenme düzeni oluşturacağımıza;

Kalsiyum : kalsiyum açısında zengin yiyecekler süt ve süt ürünleri ile yeşil yapraklı sebzelerdir. sütü light olarak tercih etmeniz daha iyi olur çünkü bunların içerisinde daha yüksek oranda kalsiyum bulunmaktadır ve gereksiz yağ alımı ilede fazla kilolardan uzak durursunuz.

Proteinler: bebeğin yapıtaşlarıdır. hergün yumurta tüketmeye özen göstermeliyiz. ayrıca haftada 3 öğün kırmızı et tüketmeliyiz. tavukta iyi bir protein kaynağıdır. bunun  dışında baklagillerde iyi bir bitkisel protein kaynağıdır. haftalık prgramımızda mutlaka bunlarıda tüketmeliyiz. balık tada protein bulunmaktadır. ancak içerisindeki omega 3 nedeniyle bebeğin beyin gelişimi ve zeka gelişimi için oldukça faydalıdır.

Karbonhidrat: karbonhidrat derken börekler çörekler pastaları söyleemiyorum. öğünerde tüketeceğimiz tam buğday ekmeği fazla kiloya neden olmadan bu ihtiyacımızı karşılamaktadır.

c vitamini: tüm aldığımız minerallerin emilimi için c vitaminine ihtiyacımız avrdır. özelliklede kırmızı etteki demir bu sayede emilir. taze sıkılmış portakal suları kivi iyi bir c vitamini deposudur. hamileliğim kışın bailadığı için ben hergün taze sıkılmış portakal suyu tüketmeye özen gösterdim.

omega 3: en öenmli asla vazgeçilmeyecek gebelik süresince mutlaka vücuda girmesi gereken bir yağ asiti. bu nedenle haftada en az bir olması gereken ikidir balık tüketmeliyiz. bunun yanında hergün 3-4 adet ceviz ve haftada bir semizotu tüketerek bu ihtiyacımızı karşılayabiliriz.

ve 2 lt su tüketiminede önem vererek sağlıklı bir gebelik geçirebiliyoruz. kızartmalardan fast food gıdalardan uzak durmalıyız. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder