Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

14 Eki 2014

Helikopter Annelik Babalık...


Amerika ve Arupa da çok sık kullanılan böyle bir deyim varmış.  ne demek bu bunu açıklayacağım. eminim çevrenizde çok sık görüyorsunuzdur kimbilir belki sizde helikopter ebeveyn sınıfındasınızdır.

çocuğunun peşinden koşan ve onların etrafında pervane olan anne babalara helikopter ebeveyn denir. batı dünyasında yaygın olarak kullanılan bir kavramdır ve psikolojik ve sosyolojik bir sorun olarak ele alınmaktadır.

böyle anneler her durumda çocuklarının yanındalardır ve böyle yaparak onların benlik gelişimine zarar vermektedirler.

kötü olan taraf bu çocuklar ergenlik dönemine geldiğinde kendilerine büyüme şansı verilmediğinin farkına varmaya başlarlar. aslında bu tarz ebeveynler bebekliten iş hayatına kadar bu halde çocuklarının yanı başındadırlar.

bu tarz anneler çocukları anaokuluna başlarken yanıbaşındadırlar, çocukları düştüğünde kalkmasına bile fırsat vermeden onları sarıp sarmalarlar daha ileriki aşamasında çocukları iş görüşmesine gittiğinde de onlarla birlikte olmaya devam ederler.

böyle ebeveynler her durumda çocuklarının yanındalardır ve ne yazıkki onların hata yapmasına fırsat vermezler. her  koşulda onları koruyup kollamaya devam ederler. çocuklarına bütün dünya onların etrafında dönüyormuş gibi davranırlar ve  bu nedenle çocuklar en büyük travmalarını anne babaları yüzünden yaşamaktadır. örnek verecek olursak şehir dışına üniversite okumaya gittiklerinde yada askere gittiklerinde dünyanın hiçte kendileri etrafında dönmediğinin farkına varırlar. böyle ebeveynler uzun vadede çocuklarının benlik saygısını olumsuz etkilemektedir.

hangimiz yetişirken hatasız yetiştik ki.  unutmamak gerekir ki;

çocuklarımız yürümeyi öğrenirken önce düşmeyi öğreniyorlar. düştükten sonra nerelere tutunması gerektiğini keşfediyor. ve daha sağlan adımlar atmaya başlıyor. her düştüğünde onu tutarsanız yürümeyi öğrenmesine sağlam adımlar atmasına kendini korumasına engel olursunuz.


ben bu boyutta değilim. olmamak içinde kendimi eğitmeye çalışıyorum. siz nasıl ebeveynsiniz bu kategoriye giriyormusunuz?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 yorum:

  1. ben kendim bir bakımdan bu şekild eolan ailede büyüdüm ve olumsuzluklarını çok yaşadım. ailem bei çok korunaklı büyüttüler. hiç de iyi bir şey yapmamışlar aslında. şimdi kendim kızlarımı yetiştirirken özellikle dikkat ediyorum. düştüklerinde mümkün olduğunca doğal davranmaya çalışıyorum, mudehale edilecek bir şey yoksa hiç görmemiş gibi bile yapabiliyorum. elimden geldiğince güçlü karakterleri olacak şekilde yetiştirmek istiyorum ileride de. inşallah başarılı olurum.

    YanıtlaSil
  2. Bazen çocuklarımıza iyilik yaptığımızı zannederken kötülük edebiliyoruz. Bu konuda bende kendimi sürekli eğitmeye çalışıyorum

    YanıtlaSil