Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

12 Tem 2014

Bebek gelişiminde 8 ay



Ilk olarak internetten birkaç bilgiyle başlayalım.

- ebeveynlerine bağlıdır. Yabancılardan ürkebilir.
- aynadaki görüntüsünü bilir. Öper vurur.
- eve kapanmak istemez.
- taklit yeteneği gelişmeye başlar.
- el çırpar el sallar
- elinde bir nesneyle emekleyebilir.
- işaret edilen yere bakar takip eder.
- bildiği bir davranışı yenildiyse pekiştirebilir.

Ömer çağan tam 8 aylıkolduğunda Bursa'da sıcaktan ve evden bunalıp iğneada ya anneanne ve dedeye tatile geldik. Yolculuk tahmin ettiğim kadar zor geçmedi. Asla araba yolculuğunusevöeyen oğlumyine de çok fazla yormadı beni.  Suyu çok seven doğduğundan beri hergün duş alan ve suyla oynamaktan keyif alan oğlumun Denizi'de çok seveceğini düşündüm. Bu hevesle ilk gün koşarak sahile indik. Ancak Ömer çağan kumdan da sudan da çok korkarak beni hayal kırıklığına uğrattı. Ağladı yere basmak dahi istemedi. Neyseki sonraki günler alıştı ve keyif almaya başladı. 

Bu ay benim için birçok ilk ile dolu. Bambaşka deneyimler yaşattı bize ve iz bıraktı. Ilk karşılıklı iletişimimizi kurmaya başladık bu ay. Geçmiş aylarda başlayan konuşma eğilimi sürekli mir mir devam etti. Baba dedi. Ve bunu sanırım bilinçli olarak babasına bakarak defalarca söyledi. Yemek yerken hoşuna gittiyse mama diye söylene söylene yedi. Israrla dede söyletmeye çalıştık ve dede dedi. Bu dediğinde su istediğini farkettik.

Ayrıca eline aldığı herşeyi ağzına götürmek yerine incelemeye başladı. Aç kapa tak çıkar işleri ilgisini çekti ve yaptığımı taklit etmeye çalıştı. Yapabildiğinde heyecan duydu ve sevindi.

Kısa komutlarla söylediklerimi anlamaya başladığını farkettim. Gel dediğimde gelmeye çalıştı. Bekle anneciğim dediğimde durup takip ettiğini farkettim. Evde tehlikeli olan bir yeregitmeye çalıştığında hayır dediğimde geri döndü. Bazen de gözümün içine bakıp gülerek gitmek istediği yere gitti.

Oğlum büyüdü ve duygularını vücut diliyle ifade eder olmuştu. Bazen omzunu yukarı kaldırarak utangaç tavırlar sergiledi. Bazen de bizi öpmeye çalıştı. Tam olarak bir öpücük değil belki ama kendince sevgisini göstermeye başladım. Ağzını açıp yanağımıza dayayarak bize sarıldı. Ve ilk dans hareketlerimiz filizlenmeyebaşladı. TV izletmiyorum ama müzik açarak keyifli vakit geçirmeye çalışıyoruz. Zıplayarak çığlık atarak ve elçırparak müziğe eşlik ediyor. Ayrıca bu ay bay bay yapmayı öğrendi. Bir mekandan ayrılırken elini kaldırıp sallıyor.

Ayaklanma girişimlerinde hızla devam ediyor. Sıralama oldukça hızlandı ve ellerini bırakmaya çalışmaya dönüştü. Oldukça hızlı da emekliyor ve istediği yere gidiyor. Tabii tüm bunları öğrenirken de az da olsa düşüp kalktı. Düştüğünde ağlasa da sarılın ve Gülün ağlamıyorsa da asla tepki vermeyin ki kendini kollamayı öğrensin. Artık düşmeden tutunup kalkıyor ve yavaşça yere inebiliyor. Kendikendine desteksiz oturarak oyun oynayabiliyor. Düşmelere az tepki verirseniz fiziksel gelişimi e ne kadarkatkısı olduğunu da farkedersiniz. Düşmenin can sıkıntısıyla ağlamak yerine sebep sonuç ilişkisini kuracak ve kendini kollamayı düşmeden nasılinip kalkacağını daha kolay öğrenecektir. Ayrıca kafasınıçarparsa asla çarptığı yerini dövmeyin ki kendi davranışının buna sebep olduğunu kavrasın ve dikkat etsin. Ömer çağan şu anda kendini güzelce kollayabiliyor. Sıralarkenistediği şeye uzataBiliyorum eğilip yerden alabiliyor tek eliyle yada ellerini bırakarak dengede durabiliyor.

Bu ay ayrıca yemeklerine haftada iki gün kıyma koymaya başladım ve haftada 1 veya 2 balık yediriyorum.kıymayı kolay sindirim açısından 2 kez çekilmiş kuzu kıyma tercih etmenizi tavsiye ederim. Balık olarak somon uskumru hamsi tercih edebilirsiniz. Fırında pişirip avakado patates yada havuçla yedirebilirsiniz.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder