Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

24 Ara 2015

Bir Devrin Kapanışı...Elveda Memeler...

Sen doğduğundan beri emmeyi hep çok seven bir bebek oldun. Başlarda yapışık yaşamak meme ucu yaraları beni çok zorlamış olsa da sonrasın da bende emzirmeyi çok sevdim ki zaten seni anne sütü ile besleyebilmek için ilk aylarda ciddi bir mücadele de vermiştim.

Kafamda iki yaştan daha kısa bir süre hiç olmadı hep iki yaşı geçirebilirim diye de düşündüm. Zaman zaman sen memeden uzaklaştın , bense hiç pes etmeden sana hep memeyi teklif ettim.

18 aylık oluğunda da artık tam bir meme tiryakisi olmuştun. Gece gündüz ayrılmayan ikili şeklinde ben hayatıma yarım yamalak sense ağzın dolu bir şekilde devam etmeye başlamıştık. Artık konuşmaya da başlamıştın ufak ufak ve olur olmaz yerlerde "meme" diye bağırabiliyordun.

Bu iş böyle olmaz dedim ve o zamanda sürekli seninle konuşmaya başladım.

"memeyi evimizde emebiliriz burada olmaz."

" evimizde misafir var onlar gittiğinde emebiliriz şimdi olmaz"

Şeklinde sürekli ama sürekli konuştum. İşe yaradı mı diye sorarsanız ; sürekli böyle konuştuğunuzda gerçekten işe yarıyor ve bir süre sonra ya istemiyor ya da fazla inatçı davranmıyor.

18-24 ay arası ben böyle ara ara devamlı konuştum oğlumla.

"Ömer Çağan büyüyor artık. Büyüdüğü için meme emmesine gerek yok" diye. ama o sürekli kocaman bir ıhh ıhhh ile cevap verdi bana.

20-22 ay arası yaza denk geldiği için devamlı dışarıda olduğumuzdan öğün sayımız oldukça azalmıştı. " gece memelerde uyuyor artık. onlar da yoruluyor. O nedenle gece meme emme,sabah kalkınca emersin" şeklinde bir hikaye uydurdum. Sıcak yaz gecelerinde uyandığında su teklif ettim ve hep memeler uyuyor dedim. Gece beslenmesi böylelikle bitti.

2yaşına kadar anne sütünü onun hakkı olarak gördüğümden çok katı olmadım. Çok ısrarcı olduysa meme konusunda hiç direnmedim ve hep verdim. Bazı geceler meme aramadı ama bazı gecelerde emmeden uyumayı kabul etmedi.

2 yaş doğum gününde " Ömer Çağan artık 2 yaşına geldin memeyi bıraksan olur mu?" dedim

-"ıhhh ıhh" diye cevap verdi.
-"Kaç yaşına kadar emeceksin peki" dedim.
-"3 yaşına "dedi.

25 aylık olana kadar da tam gaz devam ettik memeye. Ama bende bu özel anlarımızı çok sevsem de artık gerçekten yorulmuştum. Büyük çocuğu emzirmek hiç kolay değil ve onun bağımlı halleri beni de rahatsız etmeye başlamıştı. Memeler Ömer Çağan için süt olmaktan çıkmış, sakinleşme yeri,uyku,can sıkıntısı giderme yeri haline gelmişti.

Gece zaten hiç emmiyor gibiydi. Hafta içi çalıştığımdan sabah uyanınca, ben evden çıkmadan önce , işten eve gelince, uyuyana kadar canı ne zaman isterse ve uyurken emiyordu. Sadece sabah uyanınca ve gece yatmadan önceye düşürmeye karar verdim. Hiç kolay olmadı. Sürekli peşimde ağlayan , gece uyanıp meme diye ağlayan, beni evden işe göndermeyen bir çocuk haline geldi. Hep konuştum.

" Memelerin daha fazla uykuya ihtiyacı varmış. Uyuyorlar şu anda sen uykuya geçerken uyanacaklar seninle birlikte yine uyuyacaklar"

Bu süreçte Ömer Çağan hep kucağımda olmak isteyen bir hal aldı. Oyun oynarken bile kucağımda olmak istedi. Gece ağlamaları oldu. Yanına yatıp sakinleştiremedim bazen kucağıma aldım ve ona hep

" Anne yanında. Anne seni çok seviyor. " dedim. 2 gece illa emmek istedi. Emzirdim. ilk hafta çok zordu. Pes etmeyi düşündüm ama sonra bir anda herşey yoluna girdi ve oğlum bu düzene alıştı.

Sonra sabah emzirmesini kestim.Çünkü sabah emmek için her gün  biraz daha erken kalkmaya başlamıştı. En son sabah 5 buçukta uyanıp meme isteyince karar verdim. Sabah daha kolay oldu. Yataktan hemen kaldırıp oyun ,konuşma ,kahvaltı falan derken daha kolay atlattık ama gece kalkıp 2 kere yine meme diye ağladı. Kucağıma alıp sarılıp yine sakinleştirdim.

En korktuğum öğün uyku öncesiydi. Çünkü Ömer Çağan doğduğundan beri memede uyuyan bir bebek oldu. Ben sallamak da istemediğimden en korktuğum öğün gece uykusu öncesiydi.

Anne kararlı olursa ve tutarlı davranırsa hepsi yoluna giriyormuş. "Ömer Çağan küçük bebekler meme emer. Onlar çünkü çok ağlarlar. Sen büyüdün meme emmeden de uyuyabilirsin. Ben sana masal anlatırım,şarkı söylerim" dedim ve bir gün karar verdim.

O gün evdeydim ,işe gitmemiştim. Ömer Çağan la tüm gün gezdik. Öğle uykusu saatinde de dışarıda olduğundan araba da kısa süreli uyudu. Eve geldik yemek yeme bol oyun oynama, banyo derken uyku saati geldi. Çok yorgundu, ben yanına uzanmış masal anlatırken uyuyakaldı. Gece bir kere uyandı. Vay be dedim aslında ne kadar da kolaymış.

2. gece hiç de öyle kolay geçmedi. Uyku saatine kadar herşey güzeldi. Yatağa yan yana yattığımızda meme istedi. " masal anlatayım, şarkı söyleyim" dedim. Sıkı sıkı sarıldım ve başladım bir şarkı uydurmaya;

"Annesinin kuzusu, annesinin ballısı"
" Baba söyle"
"Babasının kuzusu, babasının ballısı"
"Dede söyle"
"Dedesinin kuzusu,dedesinin ballısı"
"Aydede söyle" ay dedeyi çok seviyoruz ve şarkımız böyle uzayıp gitti. Masala geçtik ama Ömer Çağan uyuyamıyor. Kucağıma aldım ve kucağımda sallamak zorunda kaldım. Gece çok zor geçti. Ciddi ciddi ağladı,3 kere falan uyandı. Uykuya dönmekte zorlandı. Kucağımda salladım.

3.gece yine şarkı ve masal faslı, azıcık meme diye tutturma derken sarılarak uykuya geçti.Gece uyandı ama inatçı değildi. sarıldım uykuya geri döndü.

Mucize gibi , anlatıldığı ve yazıldığı gibi gerçekten 3 gece sonunda herşey sona erdi. 4. gece sorunsuz uyudu. Gece meme istemedi. Gün içerisinde ki bağımlılıktan kaynaklı sıkıntılı durumları da bugün itibariyle yani 10 gün sonunda tamamen son buldu.

26 ay sonunda emzirme dönemi hayatımızda böylece kapanmış oldu. Beni sorarsanız;

Gece uykusu öncesini ilk kestiğim gün Ömer Çağan uyuduktan sonra kendimi çok boşlukta hissettim. Biraz hüzünlendim bile diyebilirim. Ama onun bağımlı hallerinden kurtulduğunu gördükçe verdiğim kararın doğruluğuna inandım. Bu süreç zarfında sütümü iki kere sağmak zorunda kaldım çünkü ağrıya dayanamadım. Sütüm hala çekilmedi ne zaman çekilecek bekliyorum.

Ömer Çağan la ilişkimiz farklı bir boyuta geçti. Anne meme olmaktan çıktı. Şimdi daha fazla sarılıyoruz birbirimize sanki daha kaliteli vakit geçirebiliyoruz. 2 sene hamilelikle birlikte 3 seneden sonra haliyle bende kendimi daha normal insan hissetmeye başladım bunu da kutladım.

26 ay süren bir devri kapatmış olduk. Ve memelere elveda dedik.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 yorum:

  1. Ömer Çağan büyümüş artık annesi :)
    Hayırlı ve uğurlu olsun..

    YanıtlaSil
  2. evet evet büyüdü :) çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. garip bir bağ bu kopmasa keşke ama büyüdükçe daha bir zor oluyor çok şükür güzel atlatmışsınız canım süper olmus ;)

    YanıtlaSil
  4. garip Gülşah gerçekten. bitirdik çok şükür

    YanıtlaSil
  5. Hadi gözünüz aydın hayırlı olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. saol ayşe. bunu atlattık sırada tuvalet eğitimi var.bitmiyor ki dertler

      Sil