Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

24 Kas 2015

Burun Tıkanıklığı,Geniz Akıntısı,Öksürük...





Mevsim geçişlerinde burun tıkanıklığı ,öksürük gibi şikayetleri yaşamamak oldukça zor. Grip virüsleri genç virüsler sınıfında ve her sene değişerek bizi yeniden hasta ediyorlar. Her sene uğradıkları mutasyon sonucu bizi hasta ediş şekilleri farklı. Bazen boğaz ağrısı ,bazen sadece burun akıntısı ,bazen tüm bunlara öksürük ilavesiyle hastalık seyrediyor.

Bu seneki virüs herkeste bol geniz akıntısı ve öksürük yaptı. Biz de ailecek bundan nasibimizi aldık. Bol öksürüklü ve geniz akıntılı bir grip süreci yaşadık.

Her anne gibi ben de öksürük sevmiyorum. Öksürüğü kim sever ki demeyin, çocuk doktorumuz seviyor.Öksürük ve ateşin klinik hale gelmedikçe müdahale edilmemesi gereken, vücudun savunma mekanizmaları olduğunu söyler.  Ben de ne kadar huzursuz olsam da müdahale etmemeye çalışırım.

Geniz akıntısı öksürüğün en sık nedenlerinden birisidir. Özellikle gece yattıktan sonra 1 saat içinde başlayan, sabaha doğru veya uyandığında görülen öksürükler geniz akıntısına bağlı olabilir. Burun akıntısı olmayabilir. Çocuğun ağzı açık yatıyor olması önemli bir ipucudur.

 Antibiyotik tedavisi ancak sinüzit, tonsillit veya otit gelişirse düşünülmelidir. Bu durum da ancak küçük bir grubu oluşturmaktadır. Ne yazık ki yurdumuzda neredeyse geniz akıntısı olan tüm çocuklara antibiyotik verilmektedir. Bu konuda ailelerin bilinçlendirilmesi çok önemlidir.         

Antibiyotik kullanımında Avrupa da ilk sıraya yerleşmiş durumdayız. Evet anneler için çocuğunu hasta görmek çok zor biliyorum. Her anne istiyor ki yavrusu hemen iyileşsin. İlaçlar özellikle antibiyotiklerde iyileşme süresi kısalıyor ve çocuğunuzun iki günde toparladığını gördüğünüzde mutlu oluyorsunuz. Ama bu durum maalesef bağışıklığı baltalıyor. Çocuk hastalanıp ,vücudu virüse karşı antikor üretecek ki güçlü bir bağışıklığı olsun. Siz gereksiz ilaç kullanarak buna izin vermezseniz; çocuğunuz hem çok sık hastalanır hem de ilaçsız iyileşemez uruma gelir.

Çocuklarımızı geniz akıntısına bağlı öksürük durumlarından nasıl koruyabileceğimize de biraz değinmek istiyorum.

Çocuğun bulunduğu ortamın fazla sıcak ve soğuk, nemli veya kuru olmaması koruyucu olur. Tavsiye edilen 18-22 derecelik bir sıcaklık, %40-60 arası bir nem oranıdır.

Öksürüğün bir savunma refleksi olduğu unutulmamalı ancak nöbet şeklinde olan, geceleri uyandıran ve 2 haftadan uzun süren öksürüklerde doktora mutlaka başvurulmalıdır. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder