Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

19 Şub 2015

Kinoalı Kısır...


Oğlumu nasıl daha sağlıklı beslerimi araştırırken tanıştım kinoa ile. Faydalarından bahsedeceğim ancak mutfağımıza giren kinoa sadece oğlumun yemeklerinde yer almakla kalmadı; besleyiciliği ve lezzetli tadı sayesinde bizde severek tüketmeye başladık.


Kinoa hakkında;

  • 120 çeşidi olmasına rağmen, bilinen üç çeşidi kullanılmaktadır. Beyaz (Türkiye'de sadece bu çeşidini bulabildim), kızıl veya grimsi. NASA tarafından uzun uzay uçuşlarında, mürettebatın beslenmesi amacıyla uzay aracında yetiştirilicek tahıl olarak seçilmiş. Eğer filizlendirerek kullanırsanız besin değeri daha da artıyor. Filizlendirilmiş kinoanın gücü etten daha yüksek.
  • Protein oranı çok yüksek olan kinoa'yı protein oranında karşılaştırma yaparsak bir çay fincanı kinoanın protein oranı, bir orta boy köftedeki proteinden daha fazladır. İçindeki proteinler yüksek kalitede ve bütün temel aminoasitleri içeriyor. İnsan beslenmesi bakımından ideale yakın bu protein içeriği süte çok benziyor. İçerdiği kalsiyum ise bir bardak sütteki kalsiyumdan daha fazla.
  • Gluten içermediği için, gluten alerjisi olanlar için de mükemmel bir besin (Gluten rahatsızlığı olanlar doktorunuza danışmadan kullanmayın lütfen).

KİNOALI KISIR

Malzemeler:
  • 1 su bardağı kinoa
  • 1,5 su bardağı su 
  • 1 yemek kaşığı biber salçası 
  • 1 adet salatalık
  •  2 adet biber
  • 1 büyük domates ya da 2 yemek kaşığı yazdan hazırladığınız domates sosu
  • yarım demet maydanoz
  • 2 diş ezilmiş sarmısak
  • 2 adet taze soğan
  • 3-4 adet körpe kıvırcık yaprağı
  • 1 adet limonun suyu
  • yeteri kadar zeytinyağı
  • yeteri kadar tuz, taze çekilmiş karabiber, pul biber ve bolca kimyon

  • Kinoayı ince süzgece koyun ve su dolu bir kasenin içinde 2 saat bekletin. Bekleme sonrası bolca yıkayın ve tencereye koyun, üzerine 1,5 su bardağı soğuk su ekleyin kapağını kapatın ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Tamamen suyunu çektikten sonra  tuz ve baharatlarını ekleyin, kullanacağınız zeytinyağının bir kısmını da ekleyin karıştırın ve soğumaya bırakın.  
  • Sıcağı gittikten sonra, salçayı ekleyin. İnce kıyılmış taze otları, limon suyu, zeytinyağı, sarmısak ekleyerek karıştırın.
  • Eğer kinoayı ıslatmadan hazırlarsanız o zaman su miktarını şöyle ayarlayın: 1 bardak kinoa için 2 bardak soğuk su.
Afiyet olsun.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 yorum:

  1. Merhaba, postunuzdan sonra araştırırken bu sitede 3 çeşit kinoa buldum, belki işinize yarar, sevgiler.....

    YanıtlaSil
  2. çok teşekkür ederim. ama site adı çıkmamış

    YanıtlaSil
  3. Cocuklar icin super bir secim olmus. Benimde son zamanlarda cok kullandigim urunlerdendir. Elimden geldigince herseyini yapmaya calisiyorum. Ellerine saglik...

    YanıtlaSil
  4. çok teşekkürler. o kadar faydalı ki. tariflerine bakacağım hemen.

    YanıtlaSil