Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

5 Ara 2014

Yürüteç Önerilmiyor...( tü kaka)...


Yürüteçlere karşıydım. Doktorumuzda önermedi,almadık ve kullanmadık.


Türkiye de hala çok tercih ediliyor ve her bebek mağazasında var. 6 aylık sürünmeye başlayan oğlum 7 aylık emekledi ve hemen tutunup kalkma çalışmalarına başladı. Evi güvenli hale getirsek de küçük olduğundan tutunup ayağa kalktığında her zaman dengesini sağlayamıyordu. Bu nedenle gözüm hep üzerindeydi. eh zor tabii hem onun hareketlerine engel olmak istemiyorsunuz (gelişimi için önemli) hem de sizin için bayağı yorgunluk oluyor.

Bir yürüme arkadaşı edinmiştik ama hemen yürümeye başladığı için çok kullandığımızı söyleyemeyeceğim.

Avrupa ve Amerika da kullanımı kısıtlandırılmış bir alettir.Çok fazla ev kazasına sebep olmaktadır.Yürüteç kullanımı aile bireylerine kolaylık sağladığı için tercih ediliyor ama bu durum bebeğin sağlıklı gelişiminden daha önemli olmamalıdır.

Yürüteç yalnış yürüme alışkanlıkları kazandırabilmektedir. Yanlış kasların yanlış zamanda güçlenmesine neden olarak orantısız adele gelişimine sebebiyet vermektedir.

Bebeklerin parmak üzerinde yükselerek yürümeye çalışması, bacağın arka tarafındaki adalelerde aşırı yüklenme yaratıyor. Ön taraftaki adaleler ve kalça kasları zayıf kalıyor. Ayakta deformasyon ve şekil bozukluğu, arka taraf tendonlarda kısalma görülüyor. Parmak uçlarına basmaya alışan bebek, topuklarına basmakta zorlanabiliyor.

Yürüteç kullanımı bebeğe geçmesi gereken gelişim basamaklarını atlatmaktadır. sürünme ,yuvarlanma,emekleme ve tırmanma doğal gelişim aşamaları bebeklerin kaslarını güçlendirmesine yarar.

Özellikle erken dönemde yürüteç kullanılması, hazır olmayan eklemlere yük bindirmektedir, bebeğin, dengeli ve sağlam adımlarla yürümek yerine hızlı ve dengesiz yürümesine neden olmaktadır. bebekler yürümeye başladığında doğru düşmeyi de öğrenmiş olmaları gerekmektedir. popo üzerine düşme tüm bu gelişim aşamalarından geçildikten sonra öğrenilir.

Ayrıca bebek yürümeyi öğrenme ve yeni yürümeye başladığı dönemlerde ayağında herhangi bir sorun yoksa ev içerisinde mümkünse yalın ayak değilse sadece çorapla yürümelidir. ayak taban kaslarının doğru gelişmesi ,doğru basmayı öğrenmesi için bu yeterlidir.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 yorum:

  1. evet canım cok doğru Yağız da kullandım 4 aylıkken bile sağlam basan cocuk yürütec yüzünden çok geç yürüdü bu yüzden Ela da kullanmadım ve 10 aylıkken yürüdü.Konu yürüyüp yürümemeside değil aslında kasların calısmasını engelliyor olması asıl sorun.

    YanıtlaSil
  2. Ben de kullanmadım. Bizim doktorumuz da önermedi ve çevremdeki herkes de bilinçliydi bu konuda zaten. tavsiye edilmiyor.

    YanıtlaSil
  3. evet gülşah anne için yorucu olabiliyor belki ama şimdi iyi ki iyi ki de kullanmamışız diyorum

    YanıtlaSil