Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

10 Mar 2014

Doğum Sonrası Yaşamın Evreleri...


insanın psikolojik yönden doğumu uzun yıllar süren bir zaman dilimi....

İLK 6 AY: bebek emmek,uyumak,gazının çıkması,kaka yapmak,temas ihtiyacı içerisindedir ve bunların doyurulmasını ister.

7. VE 8. AYLARDA : anne deme,ona dokunma,saçını kulağını çekme gibi eylemler yapmaya başlar. bu sayede bebek kendi bedeni dışında başka bir bedenin varolduğunu anlamaya başlar. karşılaştırma yapmaya başlar. annenin saçı var,gözü var,tokası var gibi. annesinin kokusunu sesini ve varlığını daha iyi kavrar. okuduğu duygu durumlarına göre tepki vermeye başlar. gülen yüzlere gülümser. gergin yüzlerde oda gerilir. annesine güvenli olarak bağlanan bebekler yabancıları ayırt etmeye başlayabilir. güven düzeyi düşük bebeklerde tepki ağlama haykırma olabilir.

9. VE 10. AYLARDA: emeklerken oyun oynarken arkaya bakarak anneyi kontrol ederler. ayrılma ve birleşmeyi öğrenirler. annenin bedeninin kendisinden ayrı bir beden olduğunu farkeder. sosyal yönden iletişim kurmayı öğrenir ve geliştirir.

10.VE 18.AYLARDA : özerklik dönemidir.yürümeye başladıklarında özerkliklerinin farkına varırlar. ayı zamanda annenin bedeninden ayrı olduklarının daha da farkındadırlar.bu nedenle anneler daha svgi dolu bir iletişim içerisine girmelidirler. çocuk bu dönemde dünyaya aşık olur.bu aşk ilişkisi anneden ayrılmanın verdiği farkındalıkla negativiteye dönüşebilir. anneye sürekli negativ tepkiler veriyorsa bu durum düşündürücü.

bu dönemde çocuklarla sıcak ilişki çok önemlidir. dünya ile kurduğu aşk ilişkisi ,anneden ayrı olma farkındalığı ile bir hayal kırıklığına dönüşebilir. çocuk aşk ve hüzün olan çift taraflı bir eğilim içindedir. eğer dünya çocuk için, kısıtlayıcı,cısss dolu, anneden ayrıldığı bir yer olduğu halde yine de onun için eğlenceli ise çocuk dışa döner.ama aşk ve hüzün ikilemleri ağı basarsa içe döner ve bu durum otizmin temelidir. bu döneme kadar anne ile sevgi dolu bir iletişim kurduysa sorun yok.

bebekler anneye her uzandığında dokunmak ister. 1 yaşa kadar bu istek doyurulduysa duygusal yönden sağlıklı bir temel atılmıştır. ilk  yıl anne ile bebek birbirinden uzun süreli ayrılmamalıdr.

ruh sağlığının belirleyicisi anne-bebek anne-çocuk arasındaki ilişkidir. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder