Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

14 Oca 2015

Çocukluğa Geçiş Sorunlarına Mucize Çözümler...




Tracy Hogg un bu kitabını severek okudum. Verdiği tavsiyelerden birçoğu ilerleyen dönemlerde eminim ki çok işime yarayacak. Aklımda kalanları sizin içinde paylaşacağım ki daha çok annenin işine yarasın diye.

Kitapta birçok konu hakkında bölümler var. Yeme ,uyku sorunları ,banyo sorunu ,Oyun meselesi,Bezi bırakma meselesi gibi. Kitap aslında tam bir başucu kitabı. Yaşadığımız döneme göre ara ara açıp okuyacağım kesin.

Kitapta çocuk yetiştirmenin temel taşlarından da bahsetmiş. Ben burada bunu yazacağım.

"Her çocuk saygı ister-başkalarına saygı göstermeyi de öğrenmelidir.Eğer bir yetişkinle ilgileniyorsanız; ondan izin almadan ve ne yapacağınızı açıklamadan ona dokunmaz, onu kaldırmaz, soymaz ya da giydirmezsiniz. 

Ömer Çağan la doğduğundan beri konuşuyorum ben hemde bir yetişkin gibi. Çocuğa saygıyı öğretmenin tek yolu ona saygı duymaktır.

"Çocukları izlemeye, dinlemeye ve onlarla konuşmaya zaman ayırın. "

Çocukların ne zaman neyi anladığını neyi ne kadar anladığını bilemeyiz. Bu sebeple yanında konuşurken ve onunla konuşurken dikkatli olmak gerekiyor. Çağan a benim için ne kadar önemli olduğunu her zaman hissettirmeye çalıştım. Bazen dalga konusu olsam da dışarı çıkarken hangi kıyafeti seçmek istediğini, apartman girişinde arabasında oturup isterse ben giyinene kadar beni bekleyebileceğini söylüyorum. Çoğunda anlamsızca yüzüme bakıyor ama ben yine de konuşuyorum onunla. Umuyorum ki bir süre sonra o da bana aynı saygı ile yaklaşacak.

Kitapta birde bir bölüm var. Gerçek dünya da çocuğunuzun yaşam becerilerini öğrenmesine yardımcı olmak kısmı. En çok üzerinde durduğum kısım oldu.

Çocuğun gerçek dünyayla başetmesini sağlayacak olay ve mekan provası önerileri çok dikkat çekici. Tracy dersler evde başlar diyor. Çocuğun ilk korkuları ile başetmesi, ilk arkadaşı nasıl edineceği , ilk kalabalık da bulunmada nasıl davranması gerektiği aile tarafından nasıl desteklenir onu anlatmış kitapta.

Duygularını yönetmeyi bilmek ve kendisini teskin edebilmek için çocuk, tüm duyguları yaşamalıdır. Bunların arasında gözlemlemesi zor olan üzüntü; sıkıntı; düş kırıklığı ve korku da olacaktır...

Eğer evde çocuğunuzun hep mutlu olması için çabalarsanız; gerçek dünyayla baş edemez...

Yönetmenler, aktörler sahnedeyken onlarla beraber değillerdir ama bir problem olması halinde müdahale etmek için oradadırlar... "Çocuğunuz için orada olun"...

Sahne; park, oyun alanı, havuz, çimenli bir tepecikse ve çocuğunuz düştüyse; aceleyle koşmayın; bu çocuğunuzu korkutur. "Yok bir şey" demeyin duygularını önemsemediğinizi gösterir yapılacak şey "canın acımış olmalı yardım etmemi ister misin" demektir.

Tüm bu çarpıcı örnekler başucu kitabı olarak yer almasında büyük rol oynadı.

Umarım bütün çocuklara faydası dokunur.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 yorum:

  1. Tracy Hogg yazdıklarına bazı anneler karsı çıksada ben çok seviyorum önerileride gayet mantıklı geliyor.

    YanıtlaSil
  2. bazı yazılarına bende katılmıyorum ama bu kitap gerçekten güzeldi.

    YanıtlaSil